ΑΘΗΝΑ – ΕΛΛΑΣ
Ιωνικός ναός του 5ου αιώνος κτίστηκε το 448 Π. πιθανότατα από τον Καλλικράτη αρχιτέκτονα του Ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη με τον οποίο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
Για το μνημείο κάνουν ο Πλάτων και ο Παυσανίας ενώ κατά τον Πλούταρχο στην περιοχή αυτή τελούνταν τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια.
Ο ναός συνδέθηκε άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στην Μάχη του Μαραθώνα, τον Μαραθώνιο και την άνθιση της πόλης των Αθηνών.
Κάθε χρόνο την ημέρα της επετείου της Μάχης του Μαραθώνα, τελούνταν μεγάλες γιορτές προς τιμή στην θεά Αρτέμιδα για την νίκη των Αθηναίων στην μάχη.
ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ:
Ο ναός υπέστη πολλές μετατροπές στις μεταγενέστερες της κλασσικής περιόδου εποχές,
όπως η μετατροπή του σε “παλαιοχριστιανική βασιλική με εκτενές πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο” και κατά τον 17 αιώνα ” με την προσθήκη τρούλου ” στην εκκλησία γνωστή ως η «Παναγιά στην Πέτρα».
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ:
Έστεκε σε σχετικά καλή κατάσταση (με τις χριστιανικές μετατροπές) μέχρι το 1778 όταν ο Οθωμανός διοικητής της Αθήνας τον κατεδάφισε (μαζί με πολλά άλλα μνημεία) για να χτίσει το νέο τείχος της πόλης.
ΕΡΕΥΝΕΣ – ΜΕΛΕΤΕΣ:
Η σπουδαιότητα του Ναού και η μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική άξια για την πόλη των Αθηνών και τους μελετητές της αρχαιολογίας επισημαίνεται από επιφανείς έλληνες και ξένους αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα με τεκμηριωμένα άρθρα, σχέδια και ανασκαφές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Doerpfeld, Dismoor, Kerenyi, Ορλάνδο.
Οι αρχιτέκτονες-περιηγητές J.Stewart και N.Revett αποτύπωσαν τον ναό με λεπτομερή σχέδια σε όψεις και κατόψεις κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα το 1751-53 ο οποίος σωζόταν ακόμα σχεδόν ακέραιος ενσωματωμένος με την εκκλησία την «Παναγιά στην Πέτρα.»
ΚΛΟΠΕΣ:
Αποτύπωσαν επίσης λεπτομέρειες αρχιτεκτονικών μελών όπως κιονόκρανα και τμήμα της μαρμάρινης ζωφόρου “που βρίσκεται σήμερα στα μουσεία του Βερολίνου και της Βενετίας.”
ΑΞΙΑ:
Η τεκμηρίωση αυτή του αρχαιολογικού χώρου, “αποτελεί ύλη πανεπιστημιακής διδασκαλίας διεθνώς.”
ΑΝΑΣΚΑΦΗ:
Η πρώτη συστηματική ανασκαφή το 1897 γίνεται απο την Αρχαιολογική Εταιρία με επί κεφαλής τον αρχαιολόγο Α. Σκιά που αποκαλύπτει, με ακριβή σχέδια, το διάγραμμα του ναού, μεγάλη ημιεξαγωνική αψίδα, κατάλοιπα της χριστιανικής περιόδου, τεμάχιο της ζωφόρου που σήμερα βρίσκεται στο Αρχ/κον Μουσείο, πλήθος μικρών αγγείων σχετιζόμενων με τα Ελευσίνια Μυστήρια καθώς και μεγάλο αριθμό πρωτοχριστιανικών ταφών.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος βρίσκονται στο, προς απαλλοτρίωση από το 1964, οικοδομικό τετράγωνο (1390,70 τ.μ) που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα στην περιοχή Αρδηττός, Μετς.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ:
λίγα μέτρα από το Παναθηναϊκό στάδιο, την Βασιλική του Ιλισού, τον λόφο του Αρδηττού και της Άγρας και σε άμεση γειτνίαση με το Ολυμπίο και την Ακρόπολη στην αρχαιολογική καρδιά της Αθήνας.
Recent Comments