Η δεύτερη της Περραιβικής Τρίπολης… Η αρχαία Άζωρος μαζί με το Πύθιο και τη Δολίχη σχημάτισαν την πρώτη αμφικτιονία του ελλαδικού χώρου! (ομοσπονδία αρχαίων ελληνικών πόλεων κρατών, με κέντρο ένα ιερό κοινής λατρείας)
🔹 ΤΡΙΠΟΛΙΤΑΝ
Οι κάτοικοι μάλιστα των τριών αυτών πόλεων ονομάζονταν Τριπολίτες, είχαν κοινό δήμαρχο,αποκαλούνταν κ στρατηγός και αναφέρεται μάλιστα και στον κατάλογο με τους μύστες της Σαμοθράκης.
Είχανε κοινή διοίκηση με ομοσπονδιακές αρχές, κοινό στρατό για αμυντικούς σκοπούς, ενώ λάμβαναν από κοινού αποφάσεις για τις λατρείες, τις πανηγύρεις, τις συμμαχίες και τις εξωτερικές διπλωματικές σχέσεις τους.
Το νόμισμα του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν η κεφαλή του δαφνοστεφανωμένου Απόλλωνα και περιείχε τον τρίποδα με την επιγραφή «Τριπολιτάν».
🔹 Ιστορία
Σύμφωνα με τον Ησίοχο στο “Λεξικό” του, η ονομασία οφείλεται στον εν λόγω ιδρυτή της πόλης, τον άνθρωπο που αποτέλεσε τον πηδαλιούχο της Αργως, κατά την μεγάλη εκστρατεία στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου.
Ο Άζωρος αποτέλεσε τον ηγέτη στην Ακρόπολη της Αζώρου, στην σημερινή θέση «Καστρί», όταν τα τείχη που διασώζονται μέχρι και σήμερα, κτίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. και θυμίζουν στη δομή τους, τα τείχη της Ακροπόλεως του Πυθαγορείου της Σάμου.
Η γιγάντια οχύρωση για τα χρόνια εκείνα μαρτυρά την εργασία χιλιάδων ανθρώπων για πολλά χρόνια και μάλιστα με την χρησιμοποίηση αξιόλογων εργαλείων για την εξαγωγή και τη σμίλεψη των τεράστιων ογκολίθων.
Η εύρεση λίθινων εργαλείων στην περιοχή μαρτυρά ότι η πόλη κατοικήθηκε από τα βάθη των αιώνων…
Δύο ακόμα σπουδαία, λοιπόν, πρόσωπα ακολούθησαν τον Ιάσονα στην Κολχίδα.
Ο μάντης Μόψος (μορφή της περιοχής), γιος του Άμπυκος και της Αρηγονίδος και ο Άζωρος…
🔹 Στην πόλη και στους πρόποδες της Ακροπόλεως, υπήρχε και σήμερα διασώζεται σαν αρχαιολογικός χώρος, ο ναός του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ενώ στην περιοχή λατρευόταν και ο Κεραύνιος ΔΙΑ.
Το αρχαιότερο συμβάν το οποίο επίσημα αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς στην Άζωρο, αφορά την πολιορκία της πόλης από τα στρατεύματα του Κασσάνδρου το 317 π.Χ..
🔹 Οι Περραιβοι στην Αργοναυτική Εκστρατεία συμμετείχαν δύο χαρακτηριστικά στελέχη. Ο Μάντις Μόψος -ο γιος του Αμπύκου και της Αρηγονίδος και ο πηδαλιούχος Άζωρος.
Πιθανότατα η Άζωρος της Περραιβικής Τριπόλεως να οφείλει το όνομα της στον πηδαλιούχο της Αργούς.
🔹 Οι Περραιβοι στον Τρωικό Πόλεμο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑ και συμμετείχε με αξιόλογο στρατό που συμποσούνται σε 62 περίπου πλοία, ενώ του Αγαμέμνονος σε 100. Και όπως αναφέρει ο Όμηρος τα παλικάρια της Περραιβίας δεόντως τίμησαν την εκστρατεία.
Ωστόσο, στο Πύθιο βρέθηκε μία μαρμάρινη βάση αφιερώματος που γράφει τα ονόματα των παλικαριών που πήραν μέρος στην εκστρατεία κατά του Ιλίου (Τροίας) και τους εύχονταν Καλή Νίκη. Την πλάκα αυτή φωτογράφισε και δημοσίευσε σχετικά ο κ. Καλέσης στην υπ’ αυτόν εκδιδόμενη τότε (1968) εφημερίδα «Φωνή της Ελασσόνας.
Σε αυτή την πλάκα βλέπει κανείς καθαρά κεφαλαία γράμματα.
Δεν γνωρίζουμε όμως τι απέγινε αυτή η πλάκα, καθώς επίσης την προέλευση και τη χρονολογία της.
🚩 Τοποθεσία:
Ο οικισμός Άζωρος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 520 μ. και απέχει 18 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας.
Την αξία της αρχαίας Αζώρου μαρτυρούν τα υπολείμματα των γιγαντιαίων τειχών της ακρόπολής της, οι πολλές επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες καθώς και ο ναός του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
🗺 Συντεταγμένες: 39°59’12″N 22°4’55″E
📸 Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ →
Πηγή: Paris Drellas
Recent Comments