Είναι πανάρχαιη πηγή που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Βελεστίνου συγκεκριμένα στη βορειοδυτική της πλευρά και σε υψόμετρο 105 μέτρων
Σύμφωνα με τη μυθολογία και την προφορική παράδοση εκεί κατοικούσε ο Υπέρητος, γιος του Μέλαντα και της Ευρύκλειας, ο οποίος έδωσε το όνομα του στη λίμνη.
Κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι η λίμνη πήρε το όνομα της από μία νύμφη, την Υπέρεια, που ζούσε μέσα στα νερά της.
Η Υπέρεια κρήνη ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Ο γεωγράφος Στράβων αναφέρει «Ή δ΄ Ύπέρεια Κρήνη εν μέση εστί τη Φεραίων πόλει Ευμήλου ούση. άτοπον τοινυν [δουναι Ευρυπύλω».
Ο Σοφοκλής τον 4ο π.Χ. επίσης αναφέρεται σε αυτή ως Γεραιά πηγή και συγκεκριμένα γράφει « Ω γη Φεραία, χαίρε, συγγονόν θ΄ύδωρ Υπέρεια Κρήνη, νάμα θεοφιλέστατον».
🔹 Το ιερό – κρήνη
Χρονολογείται από τον 5ο αι. Π.χ και με διάφορες επισκευές πρέπει να ήταν σε χρήση μέχρι τα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια. Αποτελείται από μία δεξαμενή, η οποία συγκέντρωνε τα νερά της πηγής και τα διοχέτευε σε μία μικρότερη λεκάνη, ώστε να υδρεύονται οι πολίτες.
Το νερό έρεε μέσα από κρουνούς στο σχήμα λεοντοκεφαλής, όπως αποδεικνύεται από νομίσματα των αρχαίων Φερών.
Η ανωδομή, το πάνω μέρος του κτηρίου δηλαδή, δυστυχώς δε σώζεται μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι θα είχε τη μορφή ενός κτηρίου δωρικού ρυθμού.
Γύρω από την Κρήνη έχουν βρεθεί τοίχοι για τη διευθέτηση των υδάτων αλλά και βάσεις αγαλμάτων.
Η Υπέρεια Κρήνη, εκτός από πρακτική χρήση, είχε και λατρευτικό χαρακτήρα
🔹 Στα νεότερα χρόνια.
Η περιοχή ήδη από τον 13ο αιώνα χαρακτηρίζεται ως «μυλοτόπια» που ήταν αφιερωμένα στην “επισκοπή” του Βελεστίνου.
Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας κατασκευάστηκε ένα εξαιρετικό δίκτυο αυλακιών, ώστε με τη σωστή χρήση του νερού να μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια και να δίνουν κίνηση σε δεκάδες μύλους και εργαστήρια.
Ο Ρήγας Βελεστινλής στην «Επιπεδογραφία της Φεράς» που περιλαμβάνεται στη «Χάρτα της Ελλάδος» κάνει αναφορά για δεκατρείς μύλους τους οποίους σημειώνει με αστερίσκους.
Στα τέλη του 19ου αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν δέκα περίπου βιοτεχνίες νερού (μύλοι, νεροτριβές, μαντάνια, ντριστέλες).
Υπήρξαν όμως και πολλές διενέξεις που έφταναν στα δικαστήρια μεταξύ των κατοίκων και των ιδιοκτητών των υδρόμυλων για τη διανομή του νερού.
🚩 Πρόσβαση:
Βελεστίνο κωμόπολη του Νομού Μαγνησίας στην Θεσσαλία και αποτελεί έδρα του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Απέχει 17 χλμ. δυτικά του Βόλου και 40 χλμ. ΝΑ της Λάρισας, ενώ από την Αθήνα απέχει 310 χλμ. Εκεί υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός στην τοπική γραμμή Λάρισα-Βόλος Ο Αυτοκινητόδρομος 1 διέρχεται ανατολικά του Βελεστίνου.
Ο οικισμός Άζωρος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 520 μ. και απέχει 18 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Την αξία της αρχαίας Αζώρου μαρτυρούν τα υπολείμματα των γιγαντιαίων τειχών της ακρόπολής της, οι πολλές επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες καθώς και ο ναός του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
🗺 Συντεταγμένες: 39°23’00.2″N 22°44’40.4″E
📸 Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ →
Πηγή: Paris Drellas
Recent Comments