Δίδυμα – ΙΩΝΙΑ (Μ. Ασία)
Τα Δίδυμα ένα πολύ σημαντικό ιερό και μαντείο αφιερωμένο στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ και την ΑΡΤΕΜΙΣ. Το 2ο σημαντικότερο μαντείο στον κόσμο, μετά τους Δελφούς που αποτέλεσε μαζί με το Αρτεμίσιο της Εφέσου και το Ηραίο της Σάμου, από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους ιωνικούς ναούς των Αρχαϊκών χρόνων.
Μαζί ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας τοποθετούν την ίδρυση του ιερού, πριν τον Ιωνικό αποικισμό… Το ιερό καταστράφηκε από τον Δαρείο το 494 Π. Η ανακατασκευή του ναού ξεκίνησε γύρω στο 350 Π. από τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.
Όμως σημάδια παρακμής είναι εμφανή πριν από το 250 Π.: Η ελληνιστική δομή λεηλατήθηκε για την ανέγερση νέων κτιρίων.
Η καταστροφή του ιερού και άλλων κατασκευών παρείχε υλικό για την οικοδόμηση μιας χριστιανικής βασιλικής στο άδυτον, που έμεινε μέχρι αργά το Μεσαίωνα. “Η εκκλησία χτίστηκε στο ιερό του ναού του Απόλλωνα”.
Ο ναός ήταν ιωνικός δίπτερος και περιελάμβανε βαθύ πρόναο και «υπαίθριο σηκό». Οι τοίχοι του σηκού ήταν εξαιρετικά ψηλοί (ύψος 20 μ.) και ενισχύονταν με παραστάδες, οι οποίοι εδράζονταν σε ψηλά βάθρα και έφεραν ανάγλυφη ζωφόρο.
Στο βάθος του σηκού υπήρχε ναΐσκος, όπου στεγαζόταν το λατρευτικό χάλκινο άγαλμα του θεού ΑΠΟΛΛΩΝΑ, έργο του γλύπτη Κανάχου από τη Σικυώνα.
Στα ανατολικά μπροστά από ναό υπήρχε κυκλικός βωμός, μια κρήνη, καθώς και δύο στοές. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίαζε η ανάγλυφη διακόσμηση των αρχιτεκτονικών μελών του ναού.
Οι κατώτεροι σφόνδυλοι των κιόνων του προνάου κοσμούνταν με ανάγλυφες μορφές που παρίσταναν χορό κοριτσιών, μαιάνδρους, ενώ η μορφή της Γοργούς κοσμούσε το επιστύλιο του ναού.
Αρχιτέκτονες του μνημείου ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο Παιώνιος από την Έφεσο, που είχε εργαστεί και στο Αρτεμίσιο της Εφέσου, και ο Δάφνις από τη Μίλητο.
Το γεγονός οτι αρκετοί συγγραφείς μνημονεύουν μόνο το ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, επιγραφικές μαρτυρίες και έργα τέχνης της Ελληνιστικής περιόδου και των Αυτοκρατορικών χρόνων υποδεικνύουν την ύπαρξη και άλλων λατρειών, μεταξύ των οποίων ΑΡΤΕΜΙΣ, ΔΙΑ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΕΚΑΤΗ, και ΛΗΤΩ.
Το μαντείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., μέχρι που το διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α’ έκλεισε όλους τους ναούς και όλα τα μαντεία των Ελλήνων και άρχισε η επιβολή του Χριστιανισμού.
“Να αναφερθεί ότι ο ναός είχε 108 ιωνικές στήλες και σήμερα μόνο 3 επιβιώνουν”.
Στον ναό υπάρχει σκαλισμένο το σύμβολο της πόλης, η Μέδουσα.
🚩 Πρόσβαση: Το Didim είναι μια μικρή πόλη,της επαρχίας Aydın στις ακτές του Αιγαίου της δυτικής Τουρκίας, 123 χλμ. από την πρωτεύουσα της επαρχίας. περίπου 20 χλμ. νότια από την αρχαία Μίλητο.
🗺 Συντεταγμένες: 37°21’21.0″N 27°16’34.5″E
📸 Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ →
Πηγή: Paris Drellas
Recent Comments