ΠΥΡΡΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ – ΙΕΡΟ ΗΡΑΚΛΗ

Η Οίτη, γνωστή και ως βουνό του Ηρακλή, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον ήρωα.
Σε ένα μικρό ύψωμα, στην είσοδο του οροπεδίου της Καταβόθρας, σώζονται τα ερείπια αρχαίου ναού που είχε φτιαχτεί προς τιμή του.
Στη θέση αυτή, που ονομάζεται
«Πυρά Ηρακλέους»
Υπάρχει το μνημείο του Ιερού του Ηρακλέους στην Πυρά και χρονολογήθηκε από τον 3ο αι.π.
Υπήρχε ναός με ορθογώνια στοά από κίονες δωρικού ρυθμού (υπάρχουν οι σπόνδυλοι δωρικών κιόνων που ανήκουν σε πρόστυλο δωρικό ναό των αιτωλικών χρόνων με πρόδομο και σηκό). Νότια του ναού υπάρχει βωμός που ήταν σε χρήση από την αρχαία εποχή μέχρι τα πρώτα ρωμαϊκά χρόνια.
Η πρώτη προσπάθεια ανασκαφής έγινε το 1919 από τον (τότε) έφορο αρχαιοτήτων Νικ. Παπαδάκη.
Καθαρίστηκε το εμφανές τμήμα του Ναού και ανασκάφηκε η Πυρά. Από το 1988 επαναλήφθηκε η ανασκαφή στο χώρο της Πυράς με περαιτέρω διερεύνηση των ήδη αναμοχλευμένων επιχώσεων αυτής..
Το οικοδόμημα που θα υπήρχε είχε ήδη λεηλατηθεί από κατοίκους της περιοχής, που χρησιμοποίησαν τους λαξευτούς λίθους στην οικοδόμηση σπιτιών και εκκλησιών.
Ο χώρος είναι κατάσπαρτος από μεγάλες ασβεστολιθικές πέτρες, κάποιες από τις οποίες φέρουν υψηλής ποιότητας λάξευση. Σε κάποια σημεία διακρίνονται τμήματα δαπέδου, καλυμμένα με πολύ ογκώδεις πλάκες. Διασώζονται και κάποια κομμάτια ραβδωτών κιόνων.
Τα βράχια του Ιερού μνημείου βρίσκονται σκόρπια στην πλαγιά μιας ρεματιάς, ενώ κάποια άλλα στέκονται εκεί, πάνω στον λόφο, κάτω από την σκιά μερικών κωνοφόρων δέντρων γύρω στα θεμέλια του Ιερού που κάποτε υπήρξε εκεί, κρυμμένα πίσω από τα αγριόχορτα, μισό-θαμμένα κάτω από το χώμα.
Kατά τη μυθολογία εκεί στήθηκε η Πυρά, όπου κάηκε ο Ηρακλής για να απαλλαγεί από τους αφόρητους πόνους του δηλητηριασμένου χιτώνα που του έδωσε να φορέσει η γυναίκα του Δηιάνειρα…
Την πυρά για να καεί ο Ηρακλής άναψε ο Φιλοκτήτης, στον οποίον χάρισε το τόξο και τα βέλη του για να τον ευχαριστήσει.
Ο Δίας τύλιξε τον Ηρακλή στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο.
Τοποθεσία:
Η Πυρά απέχει από την Αθήνα 233 χλμ, από την Λαμία 58 χλμ και από την Aμφισσα 49 χλμ.
Ευρίσκεται στο Βορειότερο άκρο του Νόμου Φωκίδας, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ,Νοτιοδυτικά (ΝΔ) στις πλαγιές της ΟΙΤΗ Βουνό, ΦΘΙΩΤΙΔΑ.
Υψόμετρο 1160 μέτρα
ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ:
Γ. Μήκος 22o 16′ 13.91″ E
Γ. Πλάτος 38o 44′ 33.11″ N

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *