Ο αριθμός τρία συνιστά έναν αριθμό ιδιαίτερης σημασίας καθώς έχει απασχολήσει τον άνθρωπο όχι μόνο από μαθηματικής απόψεως αλλά και στην προσπάθειά του να συνδεθεί ο ίδιος με τη θεία καταγωγή του. Μια προσπάθεια, ωστόσο, που διαρκεί αιώνες και φτάνει ακόμα και στις μέρες μας.

Η συχνή εμφάνιση του αριθμού τρία ως δομικό στοιχείο στους τομείς των θετικών επιστημών και η χρήση του για την ανάπτυξη μαθηματικών ιδεών ενίσχυσε την ιερότητά του στα μάτια του ανθρώπου, ο οποίος αναζητούσε, αναζητά και θα αναζητά την ένωσή του με το θείο.

Από τη τριαδική δόμηση του ατόμου (πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια) και τις τρεις καταστάσεις της ύλης (στερεή, υγρή, αέρια) μέχρι τις τρεις διαστάσεις του χώρου (μήκος, πλάτος, ύψος), και από τα τρία στάδια μιας εγκυμοσύνης (τρία τρίμηνα) μέχρι την τρισυπόστατη φύση του χρόνου (παρελθόν, παρόν, μέλλον), η εκδήλωση αυτού του αριθμού διαπερνά κάθε πτυχή της ανθρώπινης φύσης και του κόσμου μας γενικότερα, καθιστώντας τον πυλώνα της ίδιας μας της ύπαρξης και του περιβάλλοντός μας. Έτσι ο άνθρωπος αποφάσισε από πολύ νωρίς μέσα από το ταξίδι του στην ιστορία να ανακαλύψει τα μυστικά του αριθμού 3, και να διαγράψει ο ίδιος μια πορεία που έχει αρχή, μέση και τέλος, η οποία ουσιαστικά αναδεικνύει τους τρεις σταθμούς της επίγειας υπόστασής του: γέννηση, ζωή, θάνατος.

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, θα συναντήσουμε τον Πυθαγόρα ο οποίος μέσα από τον κόσμο των μαθηματικών θα αποδείξει και θα προβάλλει τη σημασία του αριθμού 3. Οι Πυθαγόρειες τριάδες και δη το Πυθαγόρειο θεώρημα θα αποτελέσουν ορόσημο στον τομέα της γεωμετρίας και μαζί με την τριγωνομετρία θα φανερώσουν τα μυστικά του συγκεκριμένου αριθμού, δείχνοντας πάντα τη σπουδαιότητα του.

Η εφαρμογή του στην αρχιτεκτονική παρουσιάζει δομικό και αισθητικό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται άλλωστε και από τους γεωδαιτικούς θόλους. Η κάτωθι φωτογραφία παρουσιάζει τη Βιόσφαιρα, μουσείο στο Μόντρεαλ του Καναδά, αφιερωμένο στο περιβάλλον.

Το κτήριο του εν λόγω μουσείου είναι κατασκευασμένο ως γεωδαιτικός θόλος που φέρει τριγωνικές δομές, οι οποίες και τον καθιστούν ένα γερό οικοδόμημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τριγωνικά αυτά δομικά στοιχεία που συνθέτουν τον θόλο, κατανέμουν τη πίεση και το βάρος της κατασκευής ομοιόμορφα κάνοντας τον ανθεκτικό απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Επίσης οι γεωδαιτικοί θόλοι χαρακτηρίζονται για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση.

Από όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται η δύναμη του αριθμού τρία, η οποία ενισχύει την αντοχή των υλικών, προστατεύοντας τα παράλληλα, ορίζοντας τον συνάμα έναν αριθμό με δομική ισχύ∙ δηλαδή, έναν αριθμό ο οποίος παίζει βασικό δομικό ρόλο σε κάθε είδους δημιουργία.

Ουσιαστικά, αποτελεί έναν αριθμό ο οποίος παρέχει στήριξη και συνοχή σε ένα δημιούργημα ενοποιώντας τα λειτουργικά του χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας έτσι την ολότητα της μονάδας αλλά και μοναδικότητας του.

Έτσι, αν συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέσα στον κόσμο της αρχιτεκτονικής με οδηγό τον αριθμό 3, θα δούμε την πολλαπλή εμφάνισή του πλέον μέσα από τη φυσιολογία του ίδιου του ανθρώπινου σώματος. Εκεί, ο αριθμός 3 δομεί, συνθέτει, στηρίζει και προστατεύει την ολότητα του ανθρώπινου σαρκίου διασφαλίζοντας την αρτιμέλεια του ως μία μονάδα ενοποιημένη και δημιουργημένη από κύτταρα, ιστούς, όργανα και συστήματα οργάνων.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας πολυσύνθετος και πολυδιάστατος μηχανισμός αποτελούμενος από διαφορετικά είδη κυττάρων τα οποία ενώνονται δημιουργώντας ιστούς που και αυτά με τη σειρά τους συνδέονται για να συγκροτήσουν όργανα. Τα όργανα πάλι συνθέτουν τα συστήματα (π.χ. πεπτικό σύστημα), τα οποία λειτουργούν αρμονικά διατηρώντας την ομοιόσταση της ολότητας του σώματός μας.

Αυτή η αλυσίδα (κύτταρα – ιστοί – όργανα – συστήματα οργάνων – σώμα), ουσιαστικά απαρτίζεται – κατά προσέγγιση – από 30 τρισεκατομμύρια κυττάρων (3.0·1013).

Κρατώντας λοιπόν υπόψιν το άνωθεν νούμερο, θα διαπιστώσουμε κατά τη διαδικασία της μελέτης της ανατομίας και φυσιολογίας μας, πως αυτό που ντύνει με αριθμητικό ενδιαφέρον το ανθρώπινο μας σώμα, είναι ο αριθμός τρία.

Πρωτίστως, τρία είναι τα επίπεδα και οι άξονες κίνησης του σώματος μας: το οβελιαίο, το μετωπιαίο και το εγκάρσιο.

Τρία είναι και τα στρώματα του δέρματός μας: επιδερμίδα, χόριο, υποδόριος ιστός.

Τρείς είναι οι ομάδες στις οποίες χωρίζονται τα κύτταρα του αίματος: ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.

Αναφορικά με την καρδιά, το τοίχωμά της αποτελείται από τρία στρώματα: το ενδοκάρδιο, το μυοκάρδιο και το περικάρδιο. Μάλιστα, οι τρεις από τις τέσσερις καρδιακές βαλβίδες της καρδιάς (οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ομαλή ροή του αίματος) έχουν τρεις γλωχίνες (πτυχές). Στην εικόνα που ακολουθεί, αποτυπώνεται η αορτική βαλβίδα με τις τρεις γλωχίνες της που ανοιγοκλείνουν. Μέσω της αορτής (το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο και η κυριότερη αρτηρία του σώματός μας) στέλνει αίμα, πλούσιο σε οξυγόνο, σε όλο το σώμα.

Τρεις είναι οι τύποι αιμοφόρων αγγείων: αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους δομούνται τριαδικά.

Τρεις είναι οι τύποι αρτηριών: οι ελαστικές, οι μυϊκές και τα αρτηρίδια. Οι αρτηρίες επιφορτίζονται με το έργο της μεταφοράς οξυγονωμένου αίματος, θρεπτικών ουσιών και ορμονών.

Συνεχίζοντας με τις φλέβες, θα διαπιστώσουμε ότι και αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: επιφανειακό φλεβικό σύστημα, εν τω βάθει φλεβικό σύστημα και διατιτραίνουσες φλέβες.

Ο τρίτος τύπος αιμοφόρου αγγείου είναι τα τριχοειδή αγγεία τα οποία χωρίζονται και αυτά σε τρία είδη: συνεχές, θυριδωτό και ασυνεχές.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως τα αιμοφόρα αγγεία αποτελούνται από τρία στρώματα: tunica adventitia (εξωτερικό στρώμα), tunica media (μεσαίο στρώμα) και tunica intima (εσωτερικό στρώμα) συμβάλλοντας έτσι στη δομή αλλά και στη μεταφορά του αίματος.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συνολικό μήκος των τριών αυτών τύπων αιμοφόρου αγγείου του ανθρώπινου σώματος ανέρχεται στα 100.000 χιλιόμετρα.

Η δομική και προστατευτική ισχύς του αριθμού τρία δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζει και στο νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελεί ένα πολυσύνθετο δίκτυο νευρώνων και όχι μόνο. Μια τριαδικότητα συστήνει το συγκεκριμένο σύστημα: εγκέφαλος – νωτιαίος μυελός – νεύρα. Επίσης, η ύπαρξη τριών μεμβρανωδών περιβλημάτων (μήνιγγες: χοριοειδής, αραχνοειδής και σκληρά) τόσο στον εγκέφαλο όσο και στον νωτιαίο μυελό καλύπτει και προστατεύει αυτά τα δύο σημαντικά μέρη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ωστόσο, παρατηρώντας τους νευρώνες, τα κύτταρα δηλαδή που στέλνουν μεταξύ τους μηνύματα και πληροφορία (και κατ’ επέκταση σε όλο το σώμα) μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, διακρίνουμε την τριαδική τους δόμηση. Τα εν λόγω κύτταρα, αποτελούνται από το κυτταρικό σώμα, τους δενδρίτες και τον νευράξονα. Ανάλογα με τη λειτουργία τους, διακρίνονται σε 1) αισθητικούς 2) κινητικούς και 3) ενδιάμεσους. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η σύνδεση των νευρώνων μεταξύ τους η οποία επιτυγχάνεται με τις συνάψεις. Μια σύναψη (η περιοχή δηλαδή που πραγματοποιεί την εν λόγω σύνδεση) διακρίνεται σε τρία μέρη: το προσυναπτικό άκρο, το μετασυναπτικό άκρο και ο χώρος ανάμεσά τους που ονομάζεται συνοπτική σχισμή.

Αν συνεχίσουμε την εξερεύνηση του αριθμού τρία μέσα στο ίδιο μας το σώμα, θα τον συναντήσουμε και στα οστά μας, καθώς αποτελούνται από τρία στρώματα:

  1. Περιόστεο (σκληρή μεμβράνη που καλύπτει και προστατεύει το εξωτερικό του οστού)
  2. Συμπαγές οστό (παρέχει δομική υποστήριξη και προστασία)
  3. Σπογγώδες οστό (εσωτερικό στρώμα το οποίο έχει πόρους για να αποθηκεύει τον μυελό)

Μάλιστα, αναλύοντας τη δομή ενός μακρύ οστού, παρατηρούμε τα τρία τμήματα του: Διάφυση, Μετάφυση, Επίφυση

Τρεις είναι οι τύποι των μυών: λείος, σκελετικός, καρδιακός. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναδείξουμε το γεωμετρικό μεγαλείο του αριθμού 3 καθώς αυτός παρέχει θεμελιώδη στήριξη και δυναμική στους ίδιους μας τους μυς.

Αρχικά, παρατηρώντας μικροσκοπικά τη δομή ενός μυ, ανακαλύπτουμε το σαρκομερίδιο, όπως δείχνει η εικόνα που ακολουθεί:

Το σαρκομερίδιο (sarcomere) συνιστά τη λειτουργική μονάδα των σκελετικών μυών. Με τον όρο λειτουργική μονάδα εννοούμε το μικρότερο τμήμα ενός οργάνου, το οποίο πραγματοποιεί όλες τις λειτουργίες του συγκεκριμένου οργάνου. Επομένως, αναφορικά με την ιεραρχική δομή ενός σκελετικού μυ, το σαρκομερίδιο αποτελεί το μικρότερο τμήμα της μυϊκής ίνας που μπορεί να συσπάται.

Στην αμέσως επόμενη εικόνα, παρουσιάζεται η δομή ενός σαρκομερίδιου (σαρκομέριο):

Η εικόνα δείχνει την διάταξη ζωνών και γραμμών, καθώς και νηματίων που συνθέτουν το σαρκομερίδιο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τις κατηγορίες των νηματίων – τα παχέα, τα λεπτά και τα ελαστικά. Τα παχέα δομούνται από την πρωτεΐνη μυοσίνη. Τα λεπτά από τρεις πρωτεΐνες: ακτίνη, τροπονίνη και τροπομυοσίνη, με την ακτίνη να είναι αποτελεί το κύριο δομικό συστατικό των λεπτών νηματίων. Η τρίτη κατηγορία συστήνεται από την πρωτεΐνη τιτίνη η οποία λειτουργεί σαν ελατήριο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα των μυών.

Ωστόσο, αν εκτελέσουμε μια εγκάρσια τομή σε ένα σαρκομερίδιο, θα παρατηρήσουμε τη γεωμετρική δόμησή του που μας θυμίζει αυτή ενός γεωδαιτικού θόλου.

Τριγωνικές δομές συστήνουν ένα σαρκομερίδιο καθιστώντας το λειτουργική μονάδα ενός σκελετικού μυ, έτσι ώστε ο ίδιος να επιτελεί σημαντικές λειτουργίες για το σώμα μας, όπως: μάσηση, κατάποση, διατήρηση στάσης του σώματος, κίνηση σώματος, προστασία αρθρώσεων κλπ.

Η τριαδική σύσταση των οργάνων του σώματός μας όμως δεν σταματάει εδώ. Ο αριθμός 3 συμμετέχει στη σύνθεση πολλών μερών του ανθρώπινου σαρκίου, διατηρώντας το ως ναό που φέρει όλες τις αλήθειες του Νου.

Ένας Νους που δημιούργησε τα άστρα. Και τα άστρα με τη σειρά τους συνένωσαν τρεις πυρήνες ηλίου (σωματίδιο άλφα). Αυτή η διαδικασία ονόματι «διαδικασία τρία άλφα» (triple alpha process) δημιούργησε τον άνθρακα-12. Και αυτός ο άνθρακας-12 με τη τριαδικότητά του (6 πρωτόνια, 6 νετρόνια, 6 ηλεκτρόνια) αποτέλεσε «την κρίσιμη πύλη για την γέννηση της ζωής».

Όπως και ο άνθρακας παρέα με τον αριθμό 3, έτσι και το νερό με τη τριαδική του δόμηση (δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου) είναι αυτά που αποτελούν τα θεμέλια της ζωής στον πλανήτη μας. Και τα δύο άφθονα, όπως και οι τριάδες που δομούν την ύπαρξή μας, έτσι ώστε ο άνθρωπος να πορεύεται με ασφάλεια μέσα στη τρισυπόστατη ροή του χρόνου. Διατηρώντας τις ενθυμήσεις του παρελθόντος, ο άνθρωπος δημιουργεί στο παρόν, στοχεύοντας στο μέλλον.

Όλα είναι τρία. Μία τριάδα ολότητα μονάδα, με τριαδική βάση έναρξης τον ίδιο μας τον Σείριο, την ίδια τη μήτρα του σύμπαντός μας Άρτεμις. https://www.aitherikigrafi.gr/seirios

Καλλιόπη Αλτιντασιώτη

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ/ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνόγλωσσες Αναφορές:

  1. Αιθερική Γραφή: https://www.aitherikigrafi.gr/
  2. Βασιλειάδης – Ιατρικές Εκδόσεις: Αρχική | Vasiliadis Medical Books (vasiliadis-books.gr)
  3. Γαλάνης Γεώργιος – Αγγειοχειρούργος: Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Γαλάνης Γεώργιος στην Αθήνα και στο Ναύπλιο (aggeioxeirourgos-galanis.gr)
  4. Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών: https://eclass.uoa.gr/
  5. Φωτόδεντρο – Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία: Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία – Αρχική σελίδα (ebooks.edu.gr)

Ξενόγλωσσες Αναφορές:

  1. Arizona State University: Arizona State University | Arizona State University (asu.edu)
  2. Cleveland Clinic: Cleveland Clinic: Every Life Deserves World Class Care
  3. Espace pour la vie – Montréal: https://espacepourlavie.ca/en
  4. Heart Valve Surgery. https://www.heart-valve-surgery.com/
  5. Iowa State University: News Service • Iowa State University (iastate.edu) 
  6. Libre Texts – Medicine: Home – Medicine LibreTexts
  7. Michigan State University: Michigan State University (msu.edu)
  8. National Library of Medicine – National Center for Biotechnology Information: National Center for Biotechnology Information (nih.gov)
  9. Research Gate: ResearchGate | Find and share research
  10. Rish Academy: Home – Rish Academy – Best Medical Education Website for Students
  11. Shutterstock: https://www.shutterstock.com/
  12. SkinKraft: SkinKraft – India’s First Customized Skin & Hair Care Regimen
  13. The Histology Guide: Home: The Histology Guide (leeds.ac.uk)
  14. The Royal Society: Journals | Royal Society
  15. Where is the North:https://whereisthenorth.com/